Nyní akce: Do 31.10. ke každé FVE 15 kWh baterie za cenu 10 kWh. More information here.

Search

SOMI v debatě Hospodářských novin

V Česku je už kolem 200 tisíc fotovoltaických elektráren s celkovým instalovaným výkonem čtyř gigawattů. To je téměř jako obě naše jaderné elektrárny dohromady. I když samozřejmě s tím rozdílem, že ty mohou vyrábět naplno i v zimě a v noci.

Další fotovoltaiky přibývají. Jen v prvním pololetí letošního roku bylo zprovozněno na 24 tisíc nových solárních elektráren. Jde sice o meziroční pokles téměř na polovinu, ale stále je to hodně. Drtivá většina fotovoltaik je na střechách rodinných domů. Solární boom se letos ale přesouvá na střechy firem.

Národní klimaticko-energetický plán počítá do roku 2030 s 10 gigawatty solárního výkonu, v Česku se tedy stále musí hodně fotovoltaických elektráren postavit. Cílem je, aby EU dosáhla uhlíkové neutrality v roce 2050. To znamená, že zelenou transformací ve všech členských zemích musí projít nejen energetika, ale také průmysl, doprava či bydlení.

Mrkněte na celou debatu v Hospodářských novinách, kde odpovídal na otázky Lukáš Zahradník, obchodní ředitel společnosti SOMI.

You might be interested in