ACTION: You now have the option to have the meter box replaced completely in addition to your PV contract. Free. More information here.

Search

Smart photovoltaics for smart living

Zatímco spíte, solární panely s funkcí umělé inteligence vám vydělávají. Jak na to? Také při dnešních raketově se zvyšujících cenách za energie přemýšlíte, jak ušetřit, a přitom nemuset doma mrznout? Už běžnou součástí našich domů a bytů je chytrá domácnost. Novinkou na trhu jsou solární systémy propojené s umělou inteligencí. Co vše vám může chytrá fotovoltaika nabídnout?

The article is taken from MFDnes.cz with the permission of the author.

Česká společnost SOMI Applications and Services vyvinula komplexní řešení fotovoltaických elektráren řízených pomocí umělé inteligence. Tato technologie dokáže předpovídat počasí, zná spotové ceny energií a učí se energetické potřeby zákazníků. Na základě toho tvoří efektivní algoritmus, který maximalizuje úspory a vydělává zákazníkovi nemalé prostředky. Po vyhodnocení tří pilířů počítá chytrá fotovoltaika nejvhodnější strategie energetického managementu.

Šetří vaši peněženku i životní prostředí

Inteligentní fotovoltaika s předstihem vyhodnocuje data z trhu, předpovědi počasí z místních meteostanic a spotřební charakteristiky budovy. Sama tak zjišťuje, jaký bude sluneční svit, a dokáže kalkulovat s aktuálními cenami elektřiny na burze. Následně se podle vašich preferencí, zda upřednostňujete zisk z prodeje, pokrytí své spotřeby, nebo nabíjení baterií, rozhoduje, kdy je výhodné využít energii z fotovoltaiky, kdy nabíjet, kdy šetřit energii v baterii a raději odebírat ze sítě a kdy prodávat.

Jak dokazují zkušenosti zákazníků, solární systémy se SOMI systémem umělé inteligence jsou dokonce až o 30 % ziskovější než klasické fotovoltaiky. Systém tak dokáže nejen značně snížit náklady na vytápění a chlazení budov, ale zároveň přispět k ochraně životního prostředí.

„Solární elektrárny jsou z hlediska energetické účinnosti ideální volbou, jelikož dokážou vytvořit mnohem více tepla, než kolik spotřebují energie. S inteligentním energetickým managementem se využití dostupné energie maximalizuje, a naopak se snižuje spotřeba externích zdrojů,“ říká Petr Florián, jednatel SOMI.

Nemusíte se tak o nic starat a vaše solární panely vám budou vydělávat na obchodování s elektřinou. Je to jednoduché – když je elektřina levná, nabíjí baterii ze sítě. Když je drahá, prodáváte.

Zvládnu to ovládat?

Ovládání systému je velmi jednoduché. Stačí jen jedním kliknutím v mobilní aplikaci zvolit svou strategii a nechat systém, ať vše řídí sám. Pokud vás bude zajímat, jak si vaše chytrá fotovoltaika vede, kdykoliv se můžete podívat na přehledné statistiky

Kompletní péče o klienta

Pokud zvolíte pro realizaci svých solárních systémů firmu SOMI, můžete se spolehnout na kompletní služby od dodávky materiálu přes montáž až po spuštění do provozu. Její profesionální tým vám pomůže s vyřízením dotace a v případě zájmu vám také zprostředkuje výhodný překlenovací úvěr. Můžete se spolehnout na realizaci v krátkém čase, veškeré komponenty mají skladem.

O inteligentní fotovoltaiku je enormní zájem

Své chytře řízené elektrárny začala firma SOMI nabízet koncem minulého roku a jen za letošní první pololetí nainstalovala na 300 systémů s chytrým řízením na bázi umělé inteligence.

O chytré fotovoltaické elektrárny je značná poptávka nejen ze stran domácností. „Velký zájem mají firmy i města, jež se připravují na spuštění nových dotačních titulů a chtějí být první na seznamu žadatelů o dotace,“ prozradil Petr Florián a dodal: „Města zajímá nejvíce sdílená energetika, která by pomohla se snížením nákladů na energie veřejných budov a škol. Pomalu, ale jistě se zvedá i poptávka SVJ. Největší boom nastane se spuštěním nových dotačních podmínek NZÚ v září.“

Firma SOMI neusíná na vavřínech, má velké plány i do budoucna. Nyní spouští prodej tepelných čerpadel a plánuje své energetické systémy rozšířit například i o nabídku elektromobilů. O tom ale třeba příště…

You might be interested in