Search

About photovoltaic safety with Miroslav Tuma

Solární fotovoltaické elektrárny zaujímají v moderní energetice bezesporu stále významnější roli. Vděčí za to nejen svým nezanedbatelným ekonomickým výhodám, ale také těm environmentálním. S jejich vzestupem ale stále častěji přichází na přetřes také téma bezpečnosti fotovoltaiky. A právě kolem něj panuje celá řada mýtů, které jsme se rozhodli uvést na pravou míru. Oslovila jsem proto odborníka na slovo vzatého, Miroslava Tůmu. Který se montážemi fotovoltaiky zabývá již řadu let.

Mirku, nebudeme dlouho chodit kolem horké kaše. Už jsme slyšeli hodně o výhodách fotovoltaiky, ale co nás skutečně zajímá, jsou bezpečnostní aspekty. Mnozí z nás se obávají požárů spojených s fotovoltaickými panely, což je téma často diskutované v médiích i online. Jaké je však skutečné riziko a jak se s ním vyrovnat?
Solární panely nepředstavují z hlediska požární bezpečnosti žádné zvýšené riziko. Většina standardních fotovoltaických panelů neobsahuje téměř žádné hořlavé látky, případně skutečně minimální množství. Jediná hořlavá látka je na panelu tzv. EVA folie, kterou je panel potažen na zadní straně. Množství této folie je cca 0,45 mm. U bifaciálních panelů, což jsou panely, které dokážou zadní stranou zachytávat odražené nebo rozptýlené světlo, odpadá i toto riziko.

Co tedy stojí za vznikem požárů domů s fotovoltaikou na střeše?
Nejčastější příčinou jsou vadné komponenty nebo špatná instalace. Špatnou instalací myslím nedodržení základních postupů při instalaci, nedodržení návodů výrobců, neodborná montáž atd. Pak může dojít ke zkratu a neštěstí je na světě…

Bezpečnost rodiny a našich blízkých je pro každého z nás prioritou. Jak tedy potenciálnímu riziku požáru můžeme předejít?
Prvním a zároveň tím nejdůležitějším faktorem je určitě spolehlivá montážní firma a kvalitní, certifikované komponenty. Druhým faktorem je revize od nezávislého revizního technika a zapomínat nesmíme ani na následnou pravidelnou kontrolu a údržbu systému a pravidelné revize.

Ano, to vše je z hlediska bezpečnosti určitě dobrý základ. Jenže oba víme, že lidský faktor může kdykoliv selhat, ať už při montáži nebo třeba při výrobě. Neříkejte mi, že v dnešní době neexistuje nějaká technologická vychytávka, která by potencionální možnost požáru či jeho rozšíření eliminovala na minimum?
Ano, takové komponenty existují. Když to vezmeme od střechy domu, tak se pod panely můžou instalovat optimizéry, které jsou již v některých případech povinné. Spolu s odpínacím tlačítkem a vhodným zabezpečením v rozvaděčích můžeme elektrárnu odpojit v případě požáru. Pokud k optimizérům přidáme ještě sledovací modul můžeme dokonce přes aplikaci v mobilním telefonu sledovat přesnou výrobu každého panelu.

Praktickým bezpečnostním prvkem, který můžu doporučit, je box na MC4 konektor. Tento box, někdy nazývaný jako spojovací nebo rozvodný box, umožňuje bezpečné připojení a ochranu MC4 konektorů, které jsou standardními konektory používanými pro propojení solárních panelů.

Další možností je pak vedení AC kabeláže v nehořlavém provedení – kabel dokáže vydržet určitou teplotu po nějakou dobu. Ke střídačům a bateriím můžeme také nainstalovat tzv. fireball.

V neposlední řadě mohu doporučit kouřová čidla a inovativní protipožární bezpečnostní systémy, které dokážou včas informovat, či zcela vyloučit možné nebezpečí.

To zní skvěle! A jak zmiňované inovativní systémy vlastně fungují?

Tyto nové technologie představují důležité prvky bezpečnostního systému. Komponenty pro automatickou detekci a hašení požárů zvyšují bezpečnost a ochranu fotovoltaických systémů, což je klíčové pro zajištění dlouhodobé spolehlivosti a efektivity těchto zařízení.

Fireball systémy jsou vybaveny senzory, které detekují teplo nebo kouř. Tyto senzory jsou umístěny v blízkosti fotovoltaických panelů nebo v elektrických skříních. Jakmile senzory detekují známky požáru, systém se automaticky aktivuje. Fireball systém obsahuje hasicí kapsle, které jsou naplněny hasivem, například práškovým nebo plynovým hasivem. Když je detekován požár, hasicí kapsle se automaticky aktivují a uvolní hasivo, které se rychle rozptýlí a uhasí požár. Pokud je tento systém propojen s fotovoltaickým systémem, dojde v případě požáru automaticky k vypnutí elektrického proud. To minimalizuje riziko elektrických zkratů a dalších škod.

Box, v němž je konektor MC4 uzavřen, má hned celou řadu výhod. V prvé řadě poskytuje ochranu konektoru před deštěm, prachem a jinými povětrnostními vlivy, čímž zajišťuje dlouhou životnost a spolehlivost spojů. Zároveň spoje chrání před náhodným dotykem a elektrickým zkratem, což je klíčové pro bezpečnost solárního systému. Navíc je navržen pro snadnou montáž a demontáž, čímž usnadňuje instalaci a údržbu solárního systému. Dále umožňuje jednoduché a bezpečné spojování kabelů z různých solárních panelů do jednoho bodu a pomáhá udržovat kabeláž organizovanou a přehlednou, což usnadňuje kontrolu a servis systému. Díky tomu, že poskytuje snadný přístup ke konektorům pro kontrolu a údržbu, usnadňuje správu celého solárního systému.

Je pravda, že hasiči někdy odmítnou dům s fotovoltaikou na střeše hasit?
Takových případů je opravdu minimum. Nicméně je potřeba říci, že na prvním místě je zdraví a bezpečnost lidí. Proto začínají být povinné prvky při instalaci FVE. Nouzové tlačítko pro odpojení elektrárny, optimizéry, zabezpečení kabeláže na střechách budov atd. S tímto nezbývá nic než souhlasit. 

Co říkáte na snahu některých lidí na fotovoltaice co nejvíc ušetřit? Ve světě jsme vyhlášeným národem domácích „kutilů“, kteří si vše „zvládnou“ udělat sami. Už párkrát jsem kolem sebe slyšela, že si lidé pořídili levné panely na internetu a elektrárnu si na střechu umístili svépomocí…
Víte, co se říká: „Komu není rady, tomu není pomoci…“.

Slova Miroslava Tůmy potvrzují i oficiální statistiky Hasičského záchranného sboru České republiky. Podle nich představují požáry FVE pouze 0,054 % všech požárů na našem území, což je při strmě rostoucím trendu instalací fotovoltaických elektráren skutečně zanedbatelné číslo.

V SOMI klademe veliký důraz na bezpečnost fotovoltaické elektrárny. Ta je zajištěna certifikovanými montážníky a montážními firmami. Vybíráme nejkvalitnější dostupné komponenty a bezpečnostní prvky a používáme normy, které odpovídají nejen národním, ale i evropským standardům. SOMI je nejbezpečnější elektrárna na trhu.

You might be interested in